Wie zijn we? 

Horeca Forma is de vormingsorganisatie voor wie werkt in de horecasector, opgericht door de sociale partners van het Paritair Comité 302: Horeca Vlaanderen en Comeos aan werkgeverszijde, ACV en ABVV Horval aan werknemerszijde. Wij zijn één van 38 "sectorfondsen" in Vlaanderen, die als opdracht hebben om vormings- en tewerkstellingsactiviteiten te organiseren of te ondersteunen, ten voordele van de (toekomstige) werknemers in de sector (horecasector Paritair Comité 302 in ons geval).

Wat doen we?

Horeca Forma versterkt de competenties van mensen die nu of later in de horecasector (willen) werken, zodat ze niet alleen sterker in hun schoenen staan, maar ook met meer plezier en overtuiging aan de slag gaan en blijven in onze mooie sector. Daar vaart iedereen wel bij: de medewerkers, de bedrijven en de gasten.

Onze diensten en expertise:

Vaardigheden van horecawerknemers verbeteren

Onze sterkste troef is ons gevarieerd opleidingsaanbod voor wie in de horecasector (PC 302) werkt én sociale bijdragen afstaat (vaste werknemers, de extra’s en de werkstudenten). Als het personeel onze opleidingen volgt, kan de werkgever trouwens ook deelnemen. Er is keuze uit zo’n 100 verschillende bijscholingen om je vaardigheden te verbeteren en kennis te verruimen. Op korte tijd doe je massa’s inspiratie op en ben je weer helemaal up to date. En het mooie van dit alles: deelname is gratis.

Bruggen bouwen tussen het horecaonderwijs en –bedrijven

Horeca Forma en de Vlaamse hotel- en grootkeukenscholen werken nauw samen rond de toekomst van het horecaonderwijs en kwaliteitsvolle instroom in de sector. De erkenning van leerbedrijven voor duaal leren en de opleiding van leermeesters, is één van onze belangrijkste opdrachten. We ontwikkelen ook handboeken en ander studiemateriaal voor leerlingen. Voor de leerkrachten zijn er dan weer boeiende bijscholingen met vakexperts. Voor meer info, mail gerust naar onderwijs@horecaformavlaanderen.be.

Werkzoekenden klaarstomen voor een functie in de horeca

Waar vind ik goede medewerkers? In de horeca is het de vraag van één miljoen … Horeca Forma helpt openstaande vacatures in te vullen via lokale werkzoekendenopleidingen. Wie interesse heeft in een job als bartender, zaalmedewerker, keukenmedewerker,… wordt in vrij korte tijd opgeleid én begeleid naar werk. Wij bieden deze trajecten kosteloos aan i.s.m. VDAB en/of andere. Wil je hier meer over weten? Contacteer dan Joris Rutsaert, onze domeinverantwoordelijke Arbeidsmarkt: joris.rutsaert@horecaformavlaanderen.be.

Onze Raad van Bestuur

Horeca Forma Vlaanderen wordt beheerd door de sociale partners van de Horecasector (Paritair Comité 302) in Vlaanderen:

De organisatie Horeca Forma (vroeger Horeca Vorming) werd in 2003 geregionaliseerd en bestaat nu uit 1 federale entiteit (vzw Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector) en 3 regionale entiteiten: 

  • Horeca Forma Vlaanderen
  • Horeca Forma Be Pro te Brussel
  • Horeca Forma Wallonie 

Hoewel Brussel, Vlaanderen en Wallonië regelmatig overleggen, beslissen ze autonoom over de invulling van de vormingsopdracht in hun respectievelijke regio.

Nieuwe naam, vertrouwde organisatie

Horeca Forma Vlaanderen is, sinds 2019, de nieuwe naam voor het vroegere Horeca Vorming Vlaanderen. Ook deze opleidingenwebsite is nieuw, de handige opleidingenzoeker vervangt de papieren opleidingscatalogus die 2 x per jaar in de bus viel.

Zo kan je ons bereiken

T: 02 513 64 84

E: hallo@horecaformavlaanderen.be

Vul het contactformulier in of neem rechtstreeks contact op met één van onze medewerkers.

Heb je een klacht?

Je kan je klacht versturen naar hallo@horecaformavlaanderen.be. Wij reageren binnen de 2 werkdagen op je mail.