5 eenvoudige tips voor mocktails met een écht cocktailgehalte

Wil jij die ene zaak zijn waar de mocktails echt wel kunnen tippen aan de cocktails? Want dat is toch de essentie? Je gasten willen de smaak en ervaring van een cocktail, maar zonder de alcohol erin. Met deze 5 eenvoudige tips vliegen je mocktails de deur uit.
Maandag 6 May 2024

1. Pimp je ijsblokken/-ballen

“Oh, kijk! Er zit een bloemetje in die ijsbal, zo leuk!” Ruil die typische rechthoekige ijsblokjes in voor een gepimpte versie. Maak zelf grote ijsballen of -blokken en geef er een originele draai aan: 

  • Doe er eetbare bloemetjes bij. Elegantie on point! 

  • Ga voor een frisse, botanische twist door rozemarijn, basilicum of andere verse kruiden toe te voegen. Dat ziet er leuk uit én het ijs creëert extra aroma als het smelt. Gebruik een kruid dat matcht met de andere smaken in je mocktail. Uiteraard. 

  • Voeg fruit toe dat past bij je mocktail. Kies voor fruit dat goed invriest (bessen, steenfruit en tropisch fruit). 

  • Ga je graag all the way? Mix je mocktails, giet ze in ijslollyvormpjes en serveer Nojito ice pops of Frozen Melon-Margarita pops op warme zomerdagen. 

Test het uit en voortaan laten ‘gewone ijsblokjes’ je koud 😉.  

2. Maak je eigen seizoenssiropen

Geef je mocktails een persoonlijke touch door te experimenteren met gearomatiseerde siropen. Eenvoudig, waardevol en véél goedkoper dan de siropen uit de groothandel. Voor 1 liter siroop gebruik je 1 liter water en 1 kilo suiker. Voeg hier fruit, groenten en/of kruiden naar wens aan toe. Experimenteer en proef tot de smaken in je mocktail, met je homemade siroop, goed zitten. Boenk erop? Zet je nieuwe creatie op de kaart als signature mocktail. Je gasten betalen met plezier enkele euro’s meer voor exclusiviteit.

 

3. Fruitpuree als basis voor zomerse mocktails

Gooi gekneusd of overrijp fruit niet weg. Meng fruit zoals bessen, aardbeien, perziken of watermeloen tot een gladde puree. Ideaal om als basis te gebruiken voor zomerse mocktails én je hebt minder afval.

 

4. Ga voor een stijlvolle afwerking 

Het oog wil ook wat, dus de finishing touch is (bijna) even belangrijk als de smaak van je mocktail. Breng de zomertuin rechtstreeks in je glas door je mocktail te garneren met eetbare bloemen zoals hibiscus, viooltjes, lavendel, goudsbloemen, rozenblaadjes, … Een simpele manier voor extra kleur en elegantie. Ziet je mocktail er te mooi uit om op te drinken? De kans is groot dat je gasten een foto maken van je instagrammable mocktail die ze delen op social media. Gratis reclame voor de zaak!

 

5. Prebatchen voor efficiëntie en smaak 

Gebatchte mocktails zijn een absolute gamechanger als het gaat over efficiëntie achter de bar. Bereid je mocktails van tevoren in grote hoeveelheden op een rustig moment. De verschillende smaken krijgen de tijd om intenser te worden en mooi te versmelten met elkaar. Je kan de batch tot een maand lang bewaren. Zo bedien jij je dorstige terrasklanten in sneltempo met een perfect uitgebalanceerde mocktail. Én dit neemt stress weg bij de bartenders.

Meer tips en tricks ontvangen van mocktail maestro Dave?

In de opleiding Zomermocktails leer je hoe je een mocktail perfect op smaak brengt. Dit is een opleiding van één dag. Of breng een groep collega’s samen en Dave zakt af naar jullie horecazaak. Dat kan ook!  

Data en locaties opleiding Zomermocktails